Hydrotherapie en Aquatraining

Aquatraining/Hydrotherapie/Zwemmen

Hydrotherapie wordt ook wel Aquatherapie of watertherapie genoemd. Hydrotherapie is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie, en wordt in water uitgevoerd. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een sneller herstel van het dier, is het bewegen in water een veilige manier van revalideren/trainen.

De aquatrainer voor honden is een uitstekend ‘fitnessapparaat’, waarmee de hond gedoseerd en gecontroleerd kan oefenen.

Een aquatrainer is een roestvrijstalen bak die gevuld wordt met water. De bodem van de bak is uitgerust met een loopband. De loopband is in snelheid en hoogte verstelbaar. Het verwarmde water wordt vanuit het naastgelegen reservoir in het bassin met de loopband gepompt.

Aquatraining en Hydrotherapie is geschikt voor honden ter versterking van spierkracht en verbetering van stabiliteit, balans, conditie en gangwerk. In water oefenen heeft veel voordelen. Dit is dan ook een behandelvorm die we vaak en met succes toepassen.

Tijdens het zwemmen of lopen in water zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten van het dier rust, hierdoor is het bewegen in water makkelijker. Dit zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten, functieherstel van de spieren en gewrichten, een betere stabiliteit en ontspanning van de spieren, zonder negatieve effecten.


Indicaties

Aquatraining en Hydrotherapie kan gebruikt worden voor dieren met problemen aan het bewegingsaparaat of met neurologische problemen.

Ook is het een effectieve manier van bewegen voor gezonde dieren waarvan de conditie is verslechtert, bij overgewicht, voor ontspanning, watervrij maken etc.

Orthopedische klachten

Dieren met orthopedische klachten zoals:
* Artrose
* Heupdysplasie
* Elleboogdysplasie
* Patellaluxatie
* Voorste kruisband problemen
* Spondylose
* Etc.

Deze dieren zijn hebben vaak te maken met stijfheid, afname van spiermassa en moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt als spierversterking rond de zwakkere gewrichten als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit.

Neurologische problemen

Dieren met neurologische aandoeningen zoals:
* Hernia
* Ruggenmerginfarct
* Cauda Equina syndroom
* Zenuwuitval/verlammingen

Dieren die in de eerste fase nog niet kunnen staan/lopen kunnen vaak wel al geactiveerd worden in het water waardoor revalidatie/opbouw veel sneller en effectiever kan worden uitgevoerd.

Blessures

Blessures, pees/spierproblemen en onverklaarde kreupelheden

Ouderdom

Ook oudere dieren hebben veel baat bij aquatraining/hydrotherapie/zwemmen. Met name om stijfheid, slijtage, afname spiermassa tegen te gaan en de hond zo lang mogelijk fit te houden.

Overgewicht

Door overgewicht hebben dieren vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten teveel. Dit leidt tot slijtage en artrose en ongemak. Hierdoor word het weer lastiger om gewicht te verliezen door beweging.
Het water zorgt ervoor dat dieren met minder of zonder belasting met overgewicht toch gemakkelijker kunnen bewegen.

Sporthonden

Bij sporthonden helpt aquatraining en hydrotherapie bij het verbeteren van de conditie, de souplesse en de spierkracht.
Ook word het preventief ingezet om blessures op niveau te voorkomen.

Contra-indicaties

  • * Open wonden
  • * Hechtingen
  • * Ernstige huidproblemen/hotspots etc.
  • * Loopsheid
  • * Long en hartproblemen niet geschikt voor zwemmen. Aquatraining alleen mogelijk in overleg met de dierenarts.