Behandeling

In eerste instantie houdt de dierenfysiotherapeut een vraaggesprek met de eigenaar van het dier over de voorkomende problemen of vragen.

Naar aanleiding van dit gesprek (en evt. eerder gestelde diagnose van de dierenarts) volgt het fysiotherapeutisch onderzoek, waarbij door middel van observatie in stand en beweging, lichamelijk onderzoek en specifieke testen de behandelbare aspecten worden beoordeeld.

De uitkomst (het behandelplan) wordt besproken met de eigenaar van het dier:

– Wat houdt de klacht precies in volgens de dierenfysiotherapeut
– Wat gaat de dierenfysiotherapeut eraan doen
– Hoe lang gaat de behandeling duren
– Hoe vaak wordt er behandeld
– Wat zijn de kosten
– Wat kan de eigenaar zelf doen

De dierenfysiotherapeut beschikt over een aantal behandelingsmogelijkheden:
  • Massagetherapie – Hiervoor zijn er verschillende technieken, met een speciaal doel, zoals verminderen van de spierspanning, ontwatering van de weefsels, bevordering van de bloedsomloop, verminderen van pijn
  • Mobilisaties – Dit betekent het het vergroten van de mobiliteit van bepaalde gewrichten gericht op het beter functioneren, verminderen van pijn en normaliseren van bewegingspatroon
  • Bewegingstherapie – ook wel oefentherapie genoemd. Oefeningen, bewegingen gericht op bepaalde regio’s met als doel te versterken, actief te mobiliseren, verbeteren van stabiliteit en coördinatie en beïnvloeden van activiteiten dagelijks leven en sportspecifieke prestaties
  • Advies – Advies ten aanzien van belastbaarheid en belasting, dagelijkse activiteit en specifieke handelingen. Opbouw na blessure, revalidatie. Hoe kun je het beste met de klachten omgaan om zelf het beste uit je dier te halen etc.
    De adviezen kunnen ook betrekking hebben op rust, eetgedrag, oppakken/hanteren   en bij paarden: het berijden. Ook kan de eigenaar huiswerkoefeningen meekrijgen.
  • Lasertherapie – High Power Lasertherapie is het toepassen van rood en infrarood licht om herstel van wonden en blessures te bevorderen en chronische of acute pijn te verlichten. Het laserlicht dringt diep door in het weefsel en heeft een fotochemisch effect (niet thermisch) op de cellen. De cellen absorberen de energie van het laserlicht waardoor de mitochondrieën, verantwoordelijk voor de energiehuishouding binnen de cel, worden gestimuleerd. De celfunctie normaliseert en gaat werken aan herstel, dit proces heet fotobiostimulatie. High Power Lasertherapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.Klik hier voor meer informatie -> Lasertherapie.
  • Dry Needling – Kort samengevat is Dry Needling een aanvullende behandelmethode waarbij met een acupunctuurnaald in een spier geprikt wordt om langdurige spierklachten te verminderen.Door langdurige overbelasting van een spier, als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde beweging, overtraining, beschadiging van spieren na trauma etc. ontstaan er in een spier zogenaamde ‘Myofasciale Triggerpoints’ (Myo=spier, Fascie= bindweefsel). Een triggerpoint is een voelbare, vaak pijnlijke, lokale verharding in een spier.Dry Needling is officieel nog niet erkend onder fysiotherapeutische handelingen.Klik hier voor meer informatie -> Dry Needling
  • Medical Taping – Medical Taping is een methode om het lichaam te mobiliseren en het zelfherstellend vermogen van het weefsel te activeren.
    Doordat de tape een liftend effect heeft op de huid worden diverse systemen geactiveerd, wat voor een verbetering van de functie zorgt.
    Hierdoor is een sneller herstel van verschillende blessures en klachten mogelijk.De speciaal ontwikkelde tape voor paarden, genaamd VetkinTape geeft via een lichte trek op de haren en haarwortels prikkels door aan de huid, waardoor verscheidene systemen in het lichaam gaan werken. Een tapebehandeling versterkt het effect van de totale behandeling van de dierenfysiotherapeut.

    Klik hier voor meer informatie -> Medical Taping

DSC_0304

.